Haber

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Cumartesi Anneleri konusunda iyi niyetliyiz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2024 yılı bütçe görüşmelerinde, kayıp yakınları için her hafta Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi düzenleyen Cumartesi Anneleri hakkında şunları söyledi: “Cumartesi Anneleri konusunda iyi niyetimiz var, onlar zaten mağdur. Sayın Cumhurbaşkanımız da mağdur” dedi. “İtiraflarında da aynı şeyi söylemişti. O dönemdeki sözlerine göre bu olayı barışçıl bir şekilde ve en iyi şekilde çözeceğiz” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Bakan Ali Yerlikaya, milletvekillerinin bütçeye ilişkin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Bakan Yerlikaya, kabahat işleyen memurlarla ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı: “2017’den 2023’e kadar polis, jandarma, sahil güvenlik. Meslekten ihraç edilenler 6 bin 591. Memurlardan ihraç edilenler 2 bin 528. Toplam ihraç sayısı 9 bin 119. “

Yerlikaya, 2023 yılının ilk 10 ayında 28 bin 734 Afganistanlının ülkelerine dönmesine izin verildiğini belirterek, “Ayrıca önümüzdeki hafta 1788 Afgan vatandaşı daha sınır dışı edilecek.”

Yerlikaya, soruşturma izni verilen belediyelerle ilgili soru üzerine şunları söyledi:

“2019 seçimlerinden bu yana soruşturma onay sayısı AK Parti 1055, yüzde 33,3; CHP 1342, MHP 295, İYİ Parti 40, HDP 155, diğer 381. Toplamda 3 bin 262 soruşturma onaylandı. Soruşturma için verilen rakamlar izinler AK Parti 231, CHP 264, MHP 91, İYİ Parti 12, HDP 95, diğer 30’dur.”

Yerlikaya, Türkiye’de vatandaşlık kazanan Suriyeli sayısına ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Kasım 2023 itibarıyla Türk vatandaşlığı kazanan Suriye uyruklu yabancıların sayısı 237 bin 995. 18 yaş üstü olanların sayısı ise 156 bin 987. “

BİREYSEL SİLAHLANMAYA KARŞI YASA HAZIRLIYORUZ”

Yerlikaya, bireysel silahlanmaya karşı yasa tasarısı hazırladıklarını belirterek, “1 Ocak 2023 ile 31 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında 51 bin 914 ruhsatsız silah ele geçirildi. Bununla ilgili olarak ruhsatsız silahlara verilen cezayı da gözden geçirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili hazırlıklar var. Başkan yardımcılarımız, başkanımız buradalar.” “Yakın zamanda mutlaka teklifimizle geleceğiz” dedi.

CUMARTESİ ANNELERİ KONUSUNDA İYİ NİYETLİYİZ”

Yerlikaya, Cumartesi Anneleri ile ilgili soruyu şu şekilde yanıtladı:

“Ben de arkadaşlarımdan İstanbul Valimize ve İstanbul Emniyet Müdürümüze talimat verdim. Cumartesi Anneleri ile ilgili konuyu yakından inceledik. Bakan Yardımcımız Kıssa bizzat bu konuyla ilgili araştırma yaptı. Bu noktada olay şu: Bu annelerin Galatasaray’ın önünde, İstiklal Caddesi girişinde yer aldığını, konuyla alakası yok, bizim yedi, sekiz, on alternatif önerimiz var, geçen hafta temsilcileriyle görüştüler, istişarede bulundular, bu hafta tekrar görüşecekler. bu hafta hiçbir zaman gözaltı olmayacağını biliyoruz arkadaşlar. buluşuyoruz. bakın. bu anayasal bir özgürlük. ama bizim fransa’daki istiklal caddemiz, şanzeli gibi. bunun birçok örneği var. Dünyada, bir şehirde bu tür bir kullanımın her zaman, her yerde yapılması gerektiğini söyleyen bir şeyimiz var mı? Bunu soruyorum, istiyorum. İstiklal Caddesi gibi, bin beş yüz metre uzunluğunda ve 13 Kasım’da. , hain bir terör saldırısı yaşandı. Bir buçuk milyon insan geçti ve biz 13 Kasım’dan çok önce burada, İstiklal Caddesi’nde 3 tonluk bir kuvvet varsa, 3 tonluk bir kuvvet de olacağını o dönemde söylemiştik. 7 ton, görsel olarak güzel görünüyor ama öyle bir debi var ki 4 yıl orada valilik yaptım. On dakika yerine bir dakika durursanız, ayakta durup iyi bir yerde durmadığınızda arkadan gelen kişi size vuracaktır. Böyle bir akış var. Yani İstanbul’a gelen 16 ila 14 milyon turistin yüzde 60’ı o sokakta yürüyor. Böyle bir sokağımız var. Bunu da söylüyor. Ama şimdi nedense herkes benim orada yapacağımı söylüyor. Orada yapacağım. Herkesin de bir tane var. Dostum insanlar orada yürümekte zorlanıyor. Cumartesi annelerinizi kastetmiyorum, millet…Bunu burada yapacağım. ve bunu kendi takdirine bağlı olarak sosyal medyada yapıyor…. Cumartesi Anneleri konusunda niyetimiz iyi ama aslında onlar da mağdur. Sayın Cumhurbaşkanımız da kabulünde aynı şeyi söyledi. “O dönemdeki sözlerine dayanarak bu konuyu en güvenli ve en keyifli şekilde çözeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu